Om Sjögren

Företaget som tillverkar SeatUp heter AB O.H. Sjögren och ligger i Tranås, Småland. Företaget grundades redan 1902 och är ett av landets äldsta stoppmöbleltillverkare. Stolen SeatUp uppfanns och patenterades av företagets ägare Håkan Sjögren 2008 och har sedan dess kommit att bli en av företaget storsäljande produkter. Nedan kan ni läsa om företagets historia.

Företaget grundades 1902 av Oskar Herbert Sjögren. Under de 112 år som företaget existerat har det drivits av 4 olika företagsledare i samma familj.

Grundare: Oskar Herbert Sjögren 1902- 1936
Son: Olle Sjögren 1936- 1973
Sonson: Erik Sjögren 1973 - 2005
Sonsonson: Håkan och Jakob Sjögren 2005 -


Oskar Herbert Sjögren 1902 -1936

1902 övertog den då 25 årige och tämligen nyblivne sadelmakargesällen Oskar Herbert Sjögren ett sadelmakeri på StorGatuadressn i Tranås. Rörelsen försåg traktens invånare med bl.a. reseffekter och glasögonfodral.

Första världskriget kom att medföra ett uppsving för verksamheten, då försvaret behövde se över sina förråd av uniformer och annan utrustning som på den tiden till stora delar utgjordes av sadelmakarprodukter såsom livremmar, packsadlar o.dyl.

1917 flyttade företaget till en annan del avTranås och blev granne med Tranås Vagnfabrik (ett företag som också fortfarande finns kvar i Tranås.) Företagen inledde ett samarbete och den huvudsakliga verksamheten blev att stoppa säten till hästvagnar.

Under slutet av Oskar Herberts tid fick bilismen sitt genombrott och marknaden för hästvagnar minskade rfterhand. Oskar Herbert rådde då två av sina söner att utbilda sig till möbeltapetserare. Steget från att stoppa vagnssäten till att stoppa soffor var inte så stort.


Olle Sjögren 1936 -1973

Efter att sönerna Olle och Gusaf tagit över företaget kom verksamheten allt mer att inriktas mot stoppmöbeltillverkning. Detta hängde delvis samman med att en annan tapetserarfirma lade ner sin verksamheten och modeller och personal övertogs av Sjögren.

Bröderna var måna om att tillverka möbler av högsta tänkbara kvalitet och fick kunder över hela landet. Under denna tiden blev NK i Stockholm den största och viktigaste kunden. Verksamheten växte sakteliga i omfattning fram till mitten på 50-talet då företaget kontaktades av professor Carl Malmsten en av våra mest kända möbelformgivare.

Carl Malmsten sökte tillverkare som kunde kombinera hans krav på kvalitet och hantverksskicklighet med produktion.

Samarbetet med Carl Malmsten blev en stor framgång och svarar än idag för merparten av sjögrens produktion.

1964 växte företaget ur sina gamla lokaler och byggde då den nuvarande fastigheten.


Erik Sjögren 1973 - 2005

Från 70-talet och framåt har företaget vid sidan om Malmstensmöblerna satsat på på att arbeta som tillverkare åt andra premiumvarumärken. Bland de stora uppdragsgivarna återfinner man Svenskt Tenn som sedan början av 80-talet låter tillverka sin kollektion av Josef Franks soffor och fåtöjer hos Sjögren. I början av 90-talet inledde företaget ett samarbete med R.O.O.M och tillsammans med dem introducerades Howardmöblerna i Sverige.

1980 och -90 talen var generellt sett en dyster tid för svensk möbelindustri. Perioden präglades av att billiga importerade möbler tog stora marknadsandelar. Många fristående möbelbutiker anslöt sig till kedjor och inköpen kom att ske via centrala organisationer. IKEAs växande marknadsandelar satte priset i fokus. Ett lågt pris blev det viktigaste säljargumenet för möbler. Svensk möblelindustri hade svårt att priskonkurrera och stora delar av branschen slogs ut. Denna utveckling förstärktes ytterligare under 90-talet då lågprisimporten från Östeuropa och Asien växte sig allt starkare.

Genom fortsatt fokus på att vara den tillverkare som kunde svara upp mot de allra högst ställda kvalitetskraven och inte försöka priskonkurrera med lågkvalitativa importmöbler så har företaget stärkt sin position som en av landets ledande kvalitetsmöbeltillverkare.


Håkan och Jakob Sjögren 2005 -

Idag arbetar cirka 20 personer arbetar på företaget som har tre huvudinriktningar.

Den största delen utgörs av tillverkning och marknadsföring av Carl Malmstens soffor och fåtöljer. Dessa möbler kan du som privatperson köpa via ett 30-tal återförsäljare runt om i landet. För mer info gå in på www.sjogren.se.


Exklusivtillverkning

En stor del av tillverkningen utgörs av specialmodeller som med exklusiv rätt tillverkas åt vissa välrenommerade butiker och under välkända varumärken:

  • Josef Franks soffor och fåtöljer åt Svenskt Tenn.

  • Howardmedellerna åt R.O.O.M.

  • Butiksprofilfåtölj åt Gant

  • Kommande möbelconcept åt ACNE

  • Mästarfåtöljen i samarbete med Sveriges Tapetserarmästare Förening

Den senaste och starkast växande delen av verksamheten är Seat Up. Den lanserades 2010 och har precis kommit ut på marknaden.


Exempel på möbler som tillverkas på Sjögren i Tranås

  • Fåtölj och soffa Samsas ritade av Carl Malmsten
  • Soffa Liljevalch ritad av Josef Frank för Svenskt Tenn.
  • Fåtölj Jättepaddan ritad av Carl Malmsten
  • Fåtölj 336 ritad av Josef Frank för Svenskt Tenn
  • Mästarfåtöljen ritad av Håkan Sjögren för Sveriges Tapetserarmästares centralförening

AB O.H. Sjögren, Box 207, 573 23 Tranås | Telefon: 0140-162 75 | E-post: info@seatup.se
Copyright © AB O.H. Sjögren

laddar
stäng
vänsterhöger